GOOGLAJ i pretraži ovaj blog i web

ponedjeljak, 17. studenoga 2014.

VUKOVAR

SJEĆANJE NA VUKOVAR

Vukovar je 1 od HEROJA Hrvatske državnosti i suverenosti pored Dubrovnika,Slavonskog Broda i dr.
Vukovar zaslužuje više pažnje,više ljubavi,više istine i pravednosti.
Vukovar mora postati život a NE - neživot.
Vukovar je Vukovar,volimo ga i poštujmo.
Vukovar zaslužuje bolje danas-sutra.
Vukovar je žrtva.

Vukovar je i upravno,prosvjetno,gospodarsko i kulturno središte Vukovarsko-srijemske županije.
Vukovar je grad i najveća hrvatska riječna luka na Dunavu,u hrvatskom dijelu Srijema. 
Vukovar je stari barokni grad,poznat po Domovinskom ratu i strašnim razaranjima.

Vukovar se smjestio u sjeveroistočnom dijelu Republike Hrvatske i sjedište je Vukovarsko-srijemske županije.Vukovar je grad,pristanište na utoku rijeke Vuke u Dunav,19 km istočno od Vinkovaca,36 km jugoistočno od Osijeka a nadmorska visina mu je 108 m i u Vukovaru živi oko 31.670 stanovnika RH. 

Službena Web stranica grada Vukovara  je.... http://www.vukovar.hr/

18. studenoga svake godine pa tako i ove 2014. slavi se – Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.


Brojne Vukovarke i Vukovarci tradicionalno se okupljaju večer uoči 18. studenoga–Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.....oko spomen obilježija u krugu Opće županijske bolnice Vukovar odakle je nakon pada grada prije 22 godine odvedeno 260 ranjenika, branitelji i medicinsko osoblje, čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice na Ovčari, dok je sudbina njih 60-tak odvedenih iz bolnice još uvijek nepoznata.

Najvažnije je od svega na ovaj dan 18.11. - sutra... to da Hrvatska oda dužnu počast svim žrtvama Vukovara i tako svake godine pa tako i ove 2014. na tisuće i tisuće građana hodaju do Memorijalnog groblja u Vukovaru gdje ću položiti vijence,zapaliti svijeće i zajedno moliti,predvođeni našim biskupima i svećenicima.


Kolonu sjećanja ulicama Vukovara predvoditi će branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja

" SJEĆANJE NA VUKOVAR " je naslov mojega školskog sastava kojega sam napisao u 8.razredu osnovne škole,školske godine 2001/2002....pa pročitajte

Kada čujem ime Vukovar sjetim se svih onih tužnih i tragičnih slika prije i poslje 18.studenog 1991. godine .

Slike kao što su razoreni domovi,kolone izbjeglica od kojih je samo netko pokupio sa sobom ono najvažnije u par kesica, a većina njih NIŠTA.

Nitko od nas nezna kako je tim ljudima bilo i je danas i što je u njihovim mislima tada bilo i je sad.....no jedno je sigurno - NIJE IM BILO DOBRO.

Mnogi domobrani su položili svoje živote za obranu Vukovara.
Stradali su mnogi nedužni civili( djeca,žene,ranjenici iz bolnice Vukovar,bake i djedovi ).

Slike kao što su slike na uništeni Vukovar je tolika sramota za ljudski rod i nadam se da se takvo što više neće ponoviti nigdje na ovoj Zemlji.

Poruka svim onim ljudima koji su čuli za Vukovar ili pak uživo vidjeli i osjetili razaranje ili su pak na televiziji vidjeli slike razaranja i uništenja Vukovara sa kolonama izbjeglica pa i onima koji nisu čuli za Vukovar još neka svi skupa znaju : 

 " da je Vukovar ŽRTVA i SIMBOL DOMOVINSKOG RATA i trebamo se svi skupa moliti Bogu da NITKO i NIKADA više nenavuče nase i na svoju dušu toliki grijeh pobivši toliko nedužnih civila i vojnika koji su morali ustati i braniti svoj kraj i svoju domovinu "

Ja znam da će se Vukovar ponovno izgraditi i naseliti,a tešku bol Vukovar nikad zaboraviti neće i netreba, oprostiti-DA a zaboraviti-NIKADA....pretužno je i žalosno da bi se zaboravilo.

2 komentara:

  1. Moja iskrena sućut svim obiteljima poginulih i nestalih u Vukovaru...ovi dani su im teški jer nema njihovih najmilijih...zaslužili su da im svim mi svi skupa palimo svijeće,nosimo cvijeće i molimo se za njihove duše"POKOJN VJEČNI DARUJ IM GOSPODINE I NEKA IM VJEČNO SVJETLO SVIJETLI U MIRU BOŽIJEM, AMEN " autor bloga svim ljudima dobre volje !

    OdgovoriIzbriši

Ovdje ostavite svoje komentare i sva pitanja,hvala Vam ,autor bloga !