GOOGLAJ i pretraži ovaj blog i web

nedjelja, 8. siječnja 2012.

Stav hrvatskoga školarca oko ulaska Hrvatske u Europsku Uniju,pisano 2006 godine

Moj stav oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju-29.04.2006

Intergriranje Hrvatske u Europsku zajednicu od izrazite je važnosti za hrvatski narod,za boljitak ove Zemlje, podizanje razine životnog standarda i za rast Brutto društvenog proizvoda,odnosno za povećanje hrvatske proizvodnje,a time i potrošnje što će omogućiti brže i jednostavnije kolanje gospodarskih resurasa kao što su : zemlja,rad i kapital.

Hrvatska je s mog gledišta prirodno vrlo bogata i raznolika Zemlja.

Hrvatska raspolaže ogromnim prostranstvom čistog,bistrog i nezagađenog mora kao temelj za razvoj uspješnog turističkog poduzetništva,na obostrano zadovoljstvo i posjetitelja i poslovnih ljudi zbog izrazite ljepote našeg Jadrana.

Hrvatska raspolaže i ogromnim prostranstvima čiste,nezagađene,te vrlo plodne,ali ipak ne obrađene poljoprivredne  zemlje,pogotovo u Slavoniji,zatim raspolaže velikom količinom čiste pitke vode,velikim prostranstvom brda i planina kao temelj za razvoj zimskog turizma...

Sve to daje našoj Hrvatskoj,uz dobru organizaciju,rad i učenje perspektivu i bolju budućnost  za svih nas.
Stoga po mome mišljenju ne treba razvijati pesimizam i antiskepticizam protiv ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, jer IZOLACIJA nas ne vodi nikuda,osim što nas unazađuje vrtući se stalno oko iste točke,u različitim oblicima.

Po mome,za sada još laičkom mišljenju « ulazak Hrvatske u Europsku Uniju ne može nikako donjeti veće posljedice,od onih koje bi nastupile u slučaju da se Hrvatska ogluši o Europsku Uniju i izolira» jer kako ja gledam svjetski razvoj,svijet je u sve dubljoj  i dubljoj KRIZI.

Upravo zato udruženje na obostranu korist ,za nas Hrvate kao malu naciju,je potrebno više nego ikada,jer kapitalistička činjenica je «da velika riba,guta malu» bez obzira na to htjeli mi to ili ne.

Zbog svega toga mislim da bi za Hrvatsku bila velika šteta da ne uđe u Europsku Uniju,možda ne kratkoročno,ali dugoročno zasigurno DA.

Ulaskom Hrvatske  u Europsku Uniju,ništa nam neće doći samo,kao i što nam sada ne dolazi,koliko budemo radili,učili i inzinstirali na svojim pravima i slobodama,TAKO ĆE NAM I BITI.

Ali važno je da nam ulazak u EU  pruža mnogo više mogoćnosti i za uspjeh, napredak,ali isto tako i za propast.Tko se izbori,izbori,tko ne izbori,ne izbori,zbog toga važnu ulogu u tom procesu igra državna politika koja mora djelovati u interesu svojih građana,te omogućiti određene temelje,kao preduvijet hrvatskom građaninu da se izbori na nacionalnom,europskom,ali i svjetskom tržištu rada,kapitala,roba i usluga...  .

Ja sam osobno živio i školovao se u Njemačkoj, četiri pune godine i mogu reći da mi se njihov sistem sviđa,ne zato što je ona jedna bogata Zemlja,ali i jedna od vodećih zemalja u Europskoj Uniji, nego zbog toga što se ZNAJU NEKAKVA PRAVILA IGRE ,PONAŠANJA koja vrijede JEDNAKO ZA SVE,BEZ OBZIRA NA RASU,SPOL,VJERU,NACIONALNU PRIPADNOST ILI PODRIJEKLO POJEDINCA.

Kada kažem da ta pravila vrijede « JEDNAKO ZA SVE  « onda naravno ne mislim da i kod njih nema « mita i korupcije «,nasuprot, ima je i tamo,ali sigurno ne u onoj količini i obliku kao što je kod nas.

Prednost za Hrvatsku da uniđe u EU je ta što Hrvatska može postati « MOST « za poveziva-nje ISTOKA I ZAPADA, što bi sigurno moglo potaknuti mnoga ulaganja u razvoj naše prelijepe Hrvatske,čiji će ulazak biti i od velikog INTERESA ZA Europsku Uniju da se na neki način obrani od utjecaja « balkanizma i istokcizma «

Zbog toga  smatram da će biti   VELIKA uloga,ali i odgovornost Hrvatske u sklopu Europske Unije,jer Hrvatska će biti ta koja će htjeti , ali i  moći surađivat i sa istokom i sa zapadam na način prihvatljiv europskome,ali i svjetskom « zapadu » . I na kraju kako je rekao naš sadašnji premijer Ivo Sanader
« Europa treba NAS Hrvate, a i mi Europu.

Što se tiče odabira teme za završni rad  kao ovogodišnji MATURANT u školskoj godini 2005/2006. ,Ekonomsko-birotehnička škola,Slavonski Brod,smijer EKONOMIST,JA SAM ODABRAO TEMU
POD NAZIVOM » Što donosi europeizacija Hrvatske «.

Ovu temu sam kao prvo, odabrao zato što mi se ova TEMATIKA O EUROPSKOJ UNIJI  JAKO SVIĐA, a kao drugo, odabrao sam je zato što je to čista aktualnost i sadašnjica svakoga hrvatskog građanina o kojoj bi svaki Hrvat trebao KONSTANTNO  RAZMIŠLJATI I UKLJUČITI SE NA BILO KAKAV MOGUĆ NAČIN OKO ODABIRA  UVIJETA ZA ULAZAK « LIJEPE NAŠE « U EUROPSKU UNIJU,TE NE DOPUSTITI DA PROCES ULASKA NAŠE DRŽAVE TEČE SAM OD SEBE U KOJEM  SAMO EUROPSKA UNIJA POSTAVLJA UVJETE, A MI,KAO GRAĐANI I NAŠI POLITIČARI KLIMAMO GLAVOM I VIČEMO : «  DA....DA....DA....DA....DA...... ..........DA.....  « .

Ja smatram da Europska unija,ma koliko god ona jaka bila, ne može prijetiti Hrvatskoj
i hrvatskome narodu oko ulaska naše države u Europsku uniju namećući svoje nerealne
uvjete, koji idu državama članicama u korist, a na štetu hrvatskog naroda.

Smatram da je Hrvatska  I REGIONALNO ALI I GOSPODARSKI VEĆ UTKANA
ILI SASTAVNI DIO EUROPSKOG DRUŠTVENOG,GOSPODARSKOG I
POLITIČKOG KRVOTOKA TE TAKO NE PRIMIVŠI HRVATSKU U
EUROPSKU UNIJU EUROPA BI OSTALA OSAKAĆENA U SVOME RAZVOJU
I TEŽNJI KA NAJKONKURENTNIJOJ I STABILNOJ REGIJI U PROCESU
GLOBALIZACIJE.

Uspjeh vidim u tome da se Hrvati trebaju voditi našom starom narodnom geslom :

« SVOJE VOLIMO I NEDAMO, A TUĐE CIJENIMO I RESPEKTIRAMO «.

Po mom mišljenju, na ovome geslu trebamo temeljiti sve,ama baš sve uvjete oko ulaska « lijepe naše « u Europsku uniju i na društvenoj razini i na gospodarskoj i na političkoj razini.

Smatram da je to jedino pošteno i ispravno i za nas Hrvate i za Europsku uniju, ako je točna tvrdnja europskih prestavnika i ako oni to istinski osjećaju da NAŠA EUROPA KAO CIJELINA U SVIJETU TREBA TEŽITI JEDINSTVU,MIRU,TOLERANCIJI, POŠTENOJ MEĐUNARODNOJ SURADNJI TEMELJENOJ NA DUGOROČNOJ STABILNOSTI,SIGURNOSTI I USPJEŠNOM GOSPODARSKOM,DRUŠTVENOM I POLITIČKOM NAPRETKU U POGLEDU BORBE ZA NAJKONKURETNIJI I NAJSTABILNIJI PROSTOR POZNATOG SVIJETA.

UKOLIKO EUROPA ŽELI POSTIĆ  TRAJNU STRATEGIJU RAZVOJA ONA I NJEZINI GRAĐANI,OD KOJIH SE ONA I SASTOJI TE UZ POMOĆ AKTIVNOSTI  SVAKOGA POJEDINCA, UKLJUČUJUĆI I POLITIČARE KOJI SU NAJVAŽNIJI I NAJODGOVORNIJI U « ČAROBNOM KRUGU USPJEHA U KOJEM SVATKO IMA SVOJE MJESTO «  NE BI SMIJELI VODITI TAKVU POLITIKU PO KOJOJ SE NEKE DRŽAVE BORE SAMO ZA SVOJE INTERSE I POGODNOSTI,NAMEĆUĆI KAO PRIJETNJU SVOJU « GOSPODARSKU MOĆ «  I « MOĆ VEĆINE « JER TAKAV PRISILAN,NEMORALAN NAČIN OSTVARIVANJA SVOGA DRŽAVNOG INTERESA A NE EUROPSKOG INTERESA NAS KAO BUDUĆE EUROPSKE GRAĐANE SIGURNO NE ĆE UVESTI U JEDINSTVENU UNIJU TEMELJENU NA DUGOROČNOJ STABILNOSTI I SIGURNOSTI.

Republika Hrvatska jest mala država,a isto tako ima i malu naciju,ALI TO NE ZNAČI DA NAS NETKO JAČI MOŽE UCJENJIVATI DA PRISTANEMO  NA SMEĆE EUROPEIZACIJE A I GLOBAL-IZACIJE.

I dalje smatram da za ostvarivanje našeg zajedničkog « europskog cilja «  Europska unija treba nas Hrvate,a i MI EUROPSKU UNIJU.Smatram da Hrvatska kao cijelina treba imati svoje veliko « JA «  inače nam đabe od intergriranja u Europsku uniju.

2 komentara:

Ovdje ostavite svoje komentare i sva pitanja,hvala Vam ,autor bloga !